Economia d'esquerres?

Clar, directe i rigorós, com tots els articles de Vicenç Navarro, catedràtic de Polítiques Públiques de la Universitat Pompeu Fabra i ex-catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona. Vull recomanar-vos un article publicat al 'público' que desglossa els números detallats de les propostes que l'esquerra (no la socialdemocràcia de pa sucat amb oli) està proposant des de fa anys. Ara mateix que sembla que els economistes i l'economia en general és de dretes, llegir un article com aquest reconforta bastant:
Existen alternativas a los recortes, Vicenç Navarro (9 Desembre 2010)
Faig un resum pels que no tinguin paciència. Davant les retallades com a solució única contra el dèficit públic, cal recordar que hi ha alternatives a les retallades per acabar amb aquest deute públic que tant desagrada als mercats. Després de la retallada d'impostos als més rics feta pels governs d'Aznar i Zapatero (amb l'ajut inestimable de CiU) toca posicionar-nos, en la línia d'Irlanda, Gran Bretanya i EUA o en la línia de Suècia o Finlàndia.
  • IRPF: recaptació de 2.500 milions d'euros més, afectant només al 3,98% dels ciutadans.
    • Augmentar d'un 43% a un 45% el tram de les rendes superiors a 60.000€.
    • Afegir un nou tram al 50% per als que ingressen més de 120.000€.
  • Recuperació de l'impost sobre el patrimoni, eliminat el 2008 afavorint els sectors més poderosos. recaptació de 2.120 milions d'euros.
  • Recuperació del tram de l'impost de societats augmentant del 30% al 35% a les grans empreses (les que tenen una base impositiva superior a 30 milions que representen només un 0,12% del total), recaptació de 5.300 milions d'euros.
  • Augmentar la tributació d'un 1% a un 5% a les SICAV (Societats d'Inversió de Capital Variable)
  • Segons l'associació de tècnics tributaris del Ministeri d'Hisenda, Gestha, a través de mesures immediates es pot reduir en un 5% del PIB el tamany de l'economia submergida, recaptant 12.700 milions d'euros.
  • Si s'eliminen els paradisos fiscals utilitzats per la banca, les grans empreses i les grans riqueses, es poden recaptar 6.155 milions més d'euros.
TOTAL: 35.235 millions d'euros. Més del doble que el que intenta aconseguir el govern de Zapatero amb les mesures de retallades. Tot això afectant poc més del 4% de la ciutadania i menys de l'1% de les empreses.

És interessant la reflexió que fa de la desigualtat a Espanya, recomano un altre cop, llegir l'article. Espanya és un dels estats amb més desigualtat, gràcies a la poca fiscalitat redistributiva, a diferència dels que alguns ens intenten convèncer, a Espanya paguem molt pocs impostos però sobretot, els rics i les grans empreses són les que menys paguen comparativament.

En fi, que hi ha alternatives d'esquerres. Que hi ha solucions factibles, responsables i totalment calculades, el que falta és valentia. Si l'esquerra no es mobilitza passarà allò que diu aquella cançó "passarán las crisis, pagarán los mismos".

1 comentari:

Ignasi ha dit...

Que l'impost de patrimoni ha de tornar clama al cel. No recordo quines tonteries es devien argumentar per eliminar-lo, però és una de les primeres coses que s'haurien d'haver fet, perquè incentiva que les grans fortunes no s'impliquin en l'economia productiva. El tema SICAV al menys s'ha mirat d'arreglar una mica, encara que després de castigar a funcionaris, pensionistes i a la població en general mitjançant l'IVA. Però s'ha de seguir treballant en això, perquè és una de les grans vergonyes de la nostra fiscalitat pressumptament progressiva.

No apujar l'impost de societats encara em sembla justificable donat el context de crisi (encara que, és cert, les grans, les de l'IBEX 35 no n'estan, en crisi). Però el que s'ha d'aturar de totes totes és la sagnia de les prejubilacions injustificades. Corbacho va dir alguna cosa sobre això, però em sembla que després el govern ha amagat el cap sota l'ala...