Qui és qui?

Aquest curs m'estreno com a opinador al crònica.cat, aquí aniré penjant els articles que hi faci. Aquí teniu el primer:

L’última enquesta de la Vanguardia per les eleccions al parlament, tot i suavitzar les anteriors, és molt clara: avui el PSC trauria un dels pitjors resultats de la seva història i CiU tot i baixar respecte enquestes anteriors (casualment cau un 4%) segueix al voltant dels 60 diputats. ICV i PP es mantindrien i ERC remuntaria de les desastroses perspectives a dolentes.

Sembla que la societat catalana tingui una ideologia majoritàriament de dretes, no? Els mateixos catalans i catalanes diuen que no. En l'últim Baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió de finals de Juny, el 31,9% dels catalans es considera d'esquerres i el 20% de centre–esquerra per un 17,4% de centre, un 6,8% de centre–dreta i un 5,1% de dretes. Un 16,8% no ho sap o no contesta.

Imagino, per un moment, l’aplicació directa dels percentatges del Baròmetre en unes eleccions en que qui no sap o no contesta s’abstingués: 39,3% d’esquerres, 24,6% de centre–esquerra, 21,4% de centre, 8,4% de centre–dreta i 6,3% de dretes. S’assembla a l’enquesta com un ou a una castanya. Bé, no descobreixo res nou, sempre ha estat així.

Pot ser que la gent menteixi en les enquestes, o pot ser que no sàpiguen quina ideologia representa cada partit, o bé, la tesi més popular, que l’abstenció sigui d’esquerres. Un altre dia parlaré de l’abstenció i la seva presumpta ideologia, avui va de qui és qui però qui diu que és.

No se per quina estranya raó, en aquest país no es parla de socialdemòcrates ni de conservadors ni de liberals. Que algú m’argumenti que la socialdemocràcia no és de centre o a molt estirar, de centre–esquerra. No, aquí tothom juga a dir que és senzillament d’esquerres, obviant la paraula socialdemocràcia. Potser és que sona massa al que és i ni PSC ni ERC volen explicitar-ho gaire. Tampoc veureu a CiU denominar-se com a conservadors, no fos cas que en vingués algun de despistat. Veient el baròmetre, no m’estranya, el pastís està a l’esquerra. Això sí, a l’hora de fer política, tothom recorda perfectament la seva ideologia. Ves per on, quina tonteria.

M’agradaria saber quanta gent vota socialdemocràcia pensant que vota esquerres i quanta gent de centre vota liberalisme conservador. He trobat que podríem començar per aquesta tonteria: i si l’esquerra tingués per un cop l’oportunitat que li pertoca?