Sonarmàtica 2010



Avui arrenca el Sónar 2010 a Barcelona i com alguns sabeu, dins de la programació cultural del Sónar hi ha SonarMàtica, un espai expositiu al CCCB que aquest any va entorn de la robòtica:

(Back to) the robots

Una cadira que s’auto-desmunta i s’auto-construeix, robots que vigilen, toquen el violí o guien l’usuari per a dibuixar el seu autoretrat, mascotes robòtiques i artefactes maquinals que se suïciden, tots ells, i molt més, protagonitzen una mostra amb la qual SonarMàtica torna a les seves arrels; un “back to the ro(b)ots”. Tal com cantaven Kratwerk al seu clàssic de 1977: “We are programmed just to do / Anything you want us to / We are the robots…”
Ahir vaig estar muntant el meu espai, el metal·lòfon i el violí tocaran una peça inèdita de'n Pau Vallvé cada 15min dins de l'espai que hangar té al SonarMàtica. A mi encara se'm fa estrany veure el meu projecte dins d'una moguda de tant envergadura com és el Sonar, veure la meva presentació en un cartell al costat dels meus 'bitxos' o en una pàgina pròpia al web del Sónar:

El “Violí MIDI” i el “Metal·lòfon MIDI” sorgeixen com a part del projecte de disseny i construcció d’un entorn musical automàtic. Aquest entorn ha de permetre tocar en directe i per això s’ha dissenyat manejable, fiable, estable i totalment portable. El projecte té el seu origen en la reflexió de l’ús de la robòtica com a eina per la creació i l’actuació musical. Els mitjans i l’entorn influeixen i condicionen el procés de creació de l’artista. Un nou entorn, un nou llenguatge i una nova interfície produiran noves creacions, nous estils musicals. Parlem doncs d’un nou format que qüestiona els límits dels conceptes cantautor o banda musical.
 
Els instruments robotitzats fins al moment són un instrument de percussió polifònic i un instrument melòdic de corda fregada. Queden per abordar altres timbres, registres i funcions musicals. A l’horitzó del projecte es preveu la creació d’una interfície adaptada a les característiques de cada instrument convertint el conjunt musical automàtic en un entorn musical automàtic. A més, el projecte contempla la senzillesa constructiva, la reutilització de components així com el hardware lliure (Arduino) així com el protocol MIDI per la flexibilitat que proporciona.

Joan Vallvé presenta el seu projecte final de carrera d’Enginyeria Industrial desenvolupat en gran part al centre de creació artística Hangar. El seu treball es centra en l’ús de la robòtica com a eina per la creació musical. Va col·laborar amb el Music Technology Goup en el projecte de la Reactable i ha estat vinculat de manera activa a la música en projectes com Estanislau Verdet, Se atormenta una vecina i u_mä, que incorpora també el seu “Metal·lòfon MIDI” als directes.

Música composta per Pau Vallvé.
Des d'aquí vull donar les gràcies a la gent del Sónar i a l'hangar. Aquí us deixo amb el primer video 'casero' del duet composat pel Pau que estarà sonant al CCCB des d'avui fins dissabte a la nit:

6 comentaris:

Graham ha dit...

Mola la peça fraterna! Molts felicitats a tu i el teu germà per la primera sessió vostra de Sonar!

Joanq ha dit...

Molt interessant aquest violí MIDI. Volia arar al CCCB aquest matí a veure-ho, amb el meu Pere de 10 mesos, però sembla ser que la cultura no és apta per a pares amb nens petits. L'entrada al Sónar de Dia val 45 euros i per motius evidents jo no puc disfrutar de totes les activitats. Bé, així va la cultura en aquest país.

Felicitats per la feina feta!

joan ha dit...

Gràcies als dos, està clar que el que està de moda és car.. quan faci alguna altra moguda assequible prometo avisar!

Anònim ha dit...

guai jonny, guai guai!

gabo

Anònim ha dit...

felicitats joan!! el sonar és car, si, però és un gran esdeveniment!! i tu hi ets!! moltes felicitats! Una abraçada molt forta, Lucia

Laura Llaneli ha dit...

hola Joan!
sóc la laura una noia de Belles arts, m'h parlat de tu la Gala...
volia posar-me en contacte amb tu ja que jo treballo amb art sonor i també sóc músic. estic al laboratori d'art sonor de becaria i també al grup d'investigació del mateix. estem montant una ràdio d'art sonor i em semblaria interessant fer-te una entrevista, són podcasts, no programes en directe. si em passes el teu mail i t'interessa t'ho puc explicar més extensament.
també voldria parlar amb tu per un projecte que estic investigant i no trobo soucions... que potser tu en saps!va sobre la simpatia i la vibració d'objectes a partir de la freqüència sonora.
et passo el meu blog:

http://laurallaneli.blogspot.com/

gràcies i espero que sigui del teu interès!