Examen als lectors

"Fa temps que veiem com es debiliten els drets socials en favor de la protecció dels béns privats. Davant realitats com la crisi, l’augment de l’atur i la desigualtat social, l’empobriment de la població o la destrucció del territori no hem sentit cap proposta que doni solucions per a la majoria de la població. Al contrari: l’augment de l’IVA, la rebaixa de sous, la reforma laboral, la congelació de pensions o la privatització dels serveis públics són les “solucions” que paguem tots, aportades per mantenir els beneficis del mercat enlloc del benestar de la ciutadania.

Per si això fos poc greus casos de corrupció han sortit a la llum pública en els darrers mesos. Casos als que tampoc no s’ha donat una resposta satisfactòria per als ciutadans i ciutadanes, i que creixen setmana rere setmana implicant cada cop a més polítics i institucions. Estem vivint en un clima general de sospita i, de fet, els llargs anys de bombolla immobiliària i especulativa que hem patit a Catalunya fan témer que aquests casos de corrupció no seran ni molt menys els únics. Sembla que la malversació i apropiació privada de fons públics, el finançament irregular de partits polítics, la prevaricació en la política urbanística, la manca de transparència i control, entre d’altres estan a l’ordre del dia.

Estem indignats i decebuts. Cal una reflexió i un debat profund que generi reformes en la gestió pública. Tenim el deure, ara més que mai, d’exigir unes institucions i uns representants que defensin els interessos dels ciutadans i ciutadanes amb honestedat i coratge. Cal una gestió pública amb més control i transparència, que afronti els nous reptes amb els que ens trobem, i un sistema que representi a les minories i que protegeixi els col·lectius més desafavorits. Calen unes reformes que incorporin mecanismes de participació del conjunt de la població en l’elaboració i el control de les polítiques públiques. Com a ciutadans tenim no només el dret sinó la responsabilitat de formar part del correcte desenvolupament del nostre país. Si les denúncies que fan moviments socials i persones individuals haguessin tingut canals més clars d’expressió, potser no hauríem arribat a la situació actual."

Em podríeu dir si trobeu res estrany en aquest text?
Crec que ningú es sorprendrà de llegir en aquest blog aquests paràgrafs, oi? L'estil no és el meu, però en tot cas, estan en la línia de l'argumentari usual i subscric totes i cadascuna de les paraules d'aquests tres paràgrafs. I sé que el partit al qual milito, ICV, no només hi està d'acord sinó que són moltes de les prioritats i eixos que del partit.

Perquè dic això? Aquest text és l'inici del manifest de la campanya "Transforma la teva indignació, vota nul", els motius pels quals diu que hem de votar nul.

Òbviament entenc que hi ha persones que troben motius per votar nul, però aquests motius? Si són els motius que donem per votar ICV-EUiA..! Em sona a una drecera de la gent d'esquerres desencantada del que el partit més petit del govern tripartit no ha estat capaç de fer, estirar ERC i PSC a fer polítiques d'esquerres i no doblegar-se, per la política que ha fet Zapatero a Espanya. Però deixeu-me preguntar, ha tingut la força suficient ICV-EUiA al congrés amb 1 diputat i al parlament amb 12?

No, no suficient. Per això la LEC, la reforma laboral, el decret de retallada salarial, la baixada d'impostos als rics pactada amb CiU, la MAT, el quart cinturó i un llarg etcètera. Però a l'hora, què hauria passat si no hi hagués hagut tripartit a Catalunya? La política d'habitatge, la nova cultura de l'aigua, el Memorial Democràtic, l'acció social, l'aposta per l'escola pública, la sanitat pública, les millores en seguretat vial (50% de reducció de la mortalitat!) i un llarg, també, etcètera.

La setmana que ve ja publicaré un article sobre dreceres com aquesta, avui volia expressar la meva sorpresa.

4 comentaris:

Unknown ha dit...

No crec que hagi de ser cap sorpresa, abans el contrari, és la confirmació de la sospita generalitzada que ICV perdrà molts vots en aquestes eleccions donada la seva incapacitat de condicionar l'agenda política com vostè mateix apunta en el seu post.Especialment en temes com la renda bàsica, transport gratuït per estudiants i aturats, la introducció de la Taxa Tobbin, o la pròpia reforma de la perversa llei electoral, la qual ICV necessita més que cap altre partit de cara a poder aconseguir una major representació i d'aquesta manera, incidir realment en la configuració de l'agenda política.

Molt probablement, les persones que es decantin per votar nul segons aquest argumentari, hagin estat tradicionalment votants d'ICV. Votants, que no s'obliden de que ICV va donar suport a l'aprovació del Pla Bolonya, ni de la violació de l'Estat de Dret perpetrada per ICV en casos com els de Núria Pòrtules o com la repressió violenta i desproporcionada dels piquets i desobedients civils el 29-S.

Per altra banda, sense voler entrar a discutir el lideratge de Joan Herrera ni les dinàmiques de partit en un context de desafecció político-institucional agreujat per la crisi econòmica i la retallada de drets socials, les expectatives de fer "el gir cap a l'esquerra" i el canvi de model productiu que promoulga ICV, es veuen com irrealitzables de facto, més encara si no es reedita el tripartit. Per la qual cosa, ICV ni podrà "estirar PSC i ERC" com ho ha pogut fer al llarg de dues legislatures (sense resultats remarcables), ni tindrà la legitimitat social de la qual ha gaudit tot aquest temps, més encara quan no s'ha fet cap exercici d'autocrítica per part d'ICV (amb excepcions com la del Sr. Ricard Gomà)

Per tots aquest motius, el vot nul (http://www.votnul.net/p/vot-nul-vs-vot-blanc.html) es presenta més que mai com una opció legítima i coherent amb l'estat actual de la política catalana i estatal, i especialment pels nivells de desafecció que ICV s'ha guanyat entre el seu propi electorat.

Finalment, li agraïria que publiqués aquest comentari, si és que comparteix la percepció de l'esmentada manca autocrítica per part d'ICV i com a mostra de democràcia deliberativa-participativa que tant es necessita en els moments actuals.

Gràcies,

joan ha dit...

Es clar que es publica el seu comentari, aquí al Walden III no es moderen els comentaris (només hi ha això de les lletres dibuixades per evitar publicitat i s'eliminen comentaris ofensius que no s'han donat fins ara).

També m'agradaria que tornés al blog per saber si li he contestat, perquè m'agradaria contestar-li. Primer de tot, segur que no ho hem fet tot bé, segur.

Dit això, m'agradaria discutir certes coses. És sabut que a ICV (i a Joan Saura el primer) no li van agradar les agressions que es van donar als fets de Bolonya i aquest és un dels motius pels quals l'oposició en va demanar la dimissió per enèsima vegada, per "deslegitimar" el cos de seguretat amb aquell expedient per depurar responsabilitats. Miri, els mossos d'esquadra necessitaven un canvi, un codi ètic, un control (càmeres de videovigilància, la ISO) així com el desplegament complet, però el que no es pot negar és que les ordres judicials les ha de complir.

També deixi'm qüestionar això que diu que diu que no hi ha "resultats remarcables". Només veiem les derrotes, LEC, Bracons, 4t cinturó, MAT, però no les victòries, tram autonòmic IRPF, impost de successions, polítiques socials, nova política de l'aigua, reducció del 50% de la mortalitat amb mesures com els 80km/h que a més han baixat la contaminació un 12% i que ha rebut premis, que altres ciutats europees estan copiant. La inexistent abans del tripartit política d'habitatge. Clar que es fa autocrítica, va sortir a la premsa com a l'última assemblea d'ICV es va fer autocrítica i molta, potser no ho va llegir. Tinc la sensació que molts cops els que critiquen des de fora desconeixen el que s'ha fet i cal explicar-ho. Miri, la diferència entre un govern del PSOE en solitari i del PSC amb govern tripartit remarca la tasca, en grandíssima part, d'ICV.

I sobre el que diu de la propera legislatura, home, doncs miri crec que un vot a ICV farà molt més que un vot nul per a què Mas tingui més dificultats a l'hora de retallar impostos als rics, privatitzar i retallar serveis i drets socials.

Gràcies pel comentari.

votnul ha dit...

Veig que la proposta del Vot Nul ha generat un parell d’articles al teu bloc, que espero que força gent llegeixi. Un dels objectius del Vot Nul és generar un debat, precisament entre partits i ciutadans de cara a establir noves formes de comunicació i gestió, on se’ns escolti més i se’ns tingui més en compte com a ciutadania. Espero que puguem seguir amb el debat un cop passades les eleccions, que és quan més costa...

Com diem al manifest, la intenció del Vot Nul és exercir el nostre dret a vot, participar a les eleccions, i expressar una queixa dirigida a tots els partits, que veiem que només busquen perpetuar-se en el poder, i a la gestió política , que ha produït tant desafecte entre la ciutadania . No és una queixa dirigida a cap partit en concret, com hauràs vist, i me n’alegro que el teu partit- i espero crec que molts dels altres que es presenten a les eleccions- trobin també coincidències entre el seu discurs i el nostre. Demostra que són demandes lògiques que preocupen a la ciutadania (corrupció, crisi, atur..), encara que per ara no han trobat resposta satisfactòria.

Dius que busquem dreceres, i és veritat. Busquem camins ràpids i alternatius que ens pugin donar veu. I en aquestes eleccions es presenten un munt d’alternatives als partits de sempre que van agafant força: Des de Baix, Escons en Blanc, el vot blanc, el Vot Nul... fins hi tot hi ha gent disposada a votar a la Carmen de Mairena per tal de donar un toc d’atenció, una crida que vol expressar la manca d’empatia entre la ciutadania i la classe política. Viviu una abstenció que ronda el 50%, però seguiu criticant-vos entre partits enlloc de preguntar-vos que deuen voler aquests 2 milions d’abstencionistes desencisats. A que no esteu responent?

Realment aquest és l’argumentari que defineix la opció de Vot Nul. Reclamem una llei electoral representativa de la societat en la que vivim, complexa i formada per la suma de minories vinculades entre elles. Reformar la llei electoral des del parlament per afavorir la representació de minories és impossible segons l’actual llei, així que creiem que és bo provocar moviments que impulsin aquesta reforma des de fora del parlament. Tampoc creiem que des del parlament cap partit promogui una cultura de participació i d’implicació de la ciutadania en els afers públics. Un exemple és que per ara l’única ILP que ha entrat a debat ha estat la de les curses de braus, quan se n’han presentat moltes d’altres tant o més rellevants, amb un nombre de signatures molt superior. Dins els partits, la fidelitat al líder és el valor més preuat, i les veus crítiques son sistemàticament marginades dins de qualsevol partit. Els partits d’esquerres s’aferren a petites reformes possibilistes i obliden els grans problemes estructurals del sistema en que vivim.

Estem demanant establir ponts i comunicació entre ciutadania i classe política. Estem demanant que se’ns escolti i se’ns representi defensant els nostres drets com a ciutadans. Ens estem mobilitzant perquè no volem quedar-nos a casa el dia 28, i crec que hauria de ser un motiu d’alegria per tots aquells que esteu en política, perquè és símptoma d’interès per millorar l’acció política. Si perdeu algun vot en aquestes eleccions, no us els traiem des de les noves alternatives, els perdeu vosaltres perquè no heu estat capaços de explicar-vos i de convèncer als vostres votants.

Realment, el que em sembla més estrany es que us preocupi el Vot Nul i no la Mairena, quan és realment aquest grau de desafecció el que ens hauria de preocupar a tots.

joan ha dit...

Tinc a dir-te bastantes coses, coses, però, que estan en futurs articles programats. No estic d'acord amb la lectura en la que situa els partits com a únics culpables d'aquesta desafecció, ja que no només és provocada per falta de propostes en la línia del manifest sinó per la ignorància de la proposta dels partits i de l'acció de govern perquè com dic aquestes propostes hi són i des de fa temps i no, et tornes a equivocar, pràcticament de cap partit. Així que jo , personalment, em nego a dir que els partits són els culpables tot i que tot el que hi té a veure (corrupció, transparència, participació, llei electoral) fa temps que ho persegueix el partit al qual milito i no només al programa sinó amb propostes al parlament i al congrés. Crec que sempre som massa benèvols amb qui és responsable d'informar sobre aquesta acció de govern, els mitjans, privatitzats i en mans de grans capitals són els primers interessats en els grans partits i també, no vull deixar-m'ho, com a avançament del proper article, hi ha molta gent que ara s'incorpora a la política. Verges i ignorants de qui és qui. Que cauen fàcilment en discursos populistes i no saben que hi ha un partit que sempre ha estat contra la OTAN, per la condonació del deute extern, etc. així com la majoria de propostes del partit des de baix. Em preocupa molt més el fenòmen carmen de mairena. Em posa més trist el fenòmen des de baix i vot nul, perquè jo penso que és gent que comparteix l'ideari d'iniciativa però que no li donarà la força que podria tenir, ser tercera força al parlament i reforçar l'esquerra radical en moments com ara, després d'una vaga general, en previsió de retallades monumentals i amb un més que possible Artur Mas de president amb majoria absoluta. Jo dic que un vot a iniciativa és un vot més efectiu, més drecera, perquè a més de comptabilitzar, farà feina al parlament compartint aquest ideari. Gràcies pel comentari!