En falten 8?

A hores d'ara crec que qui més qui menys estem tots al corrent de la sorprenent proposta de reforma constitucional. Es veu que no era tan extremadament complex ni llarg canviar la constitució, almenys aquest cop per a limitar el dèficit públic constitucionalment no sembla ser-ho.

Què representa això? Bàsicament per mi representen dues coses, primer, la definitiva dissolució de la socialdemocràcia espanyola en el neoliberalisme europeu, la supeditació de la política econòmica espanyola als interessos dels mercats. I segon i encara més greu, el menyspreu i la liquidació del que quedava de democràcia. Si es regula constitucionalment la política econòmica d'un estat (la mare de les polítiques) estem reduint la democràcia a la pregunta de "qui vol vostè que apliqui unes polítiques que ja estan decidides?". Perquè hauríem d'anar a votar doncs? Em deixen triar quin titella farà el que diguin els mercats? Això no pot ser.

Però avui crec que sobren opinions, n'hi ha per tots els gustos i tothom ha dit la seva. El que m'ha fascinat avui ha estat la reacció que hem tingut tots plegats per la xarxa. Amb unes poques hores, al Twitter  #yoquierovotar ha esdevingut Trending Tòpic estatal i mundial, també s'han aconseguit més de 13000 firmes demanant un referèndum per ratificar aquesta reforma. Paral·lelament han sortit altres mesures de pressió per intentar evitar la reforma o aconseguir com a mínim aquest referèndum com aquest llistat de tots els diputats.

Fem números, les tres cinquenes parts del congrés necessàries per aprovar una reforma de la constitució són 210 diputats i PSOE i PP en sumen 323 així que ara per ara sembla improbable evitar l'aprovació de la reforma. Però més enllà de l'aprovació, un 10% dels diputats de la cambra  poden forçar un referèndum. Aquesta és la opció més factible tot i que aconseguir que 35 diputats no és gens senzill: Sumant la resta de les forces polítiques de la cambra només s'arribaria als 27 diputats, en faltarien 8.

I comptar amb tots 27 ja és ser molt optimista. Repassem-los. 

Podem assegurar els vots del grup IU-ICV-ERC (5 diputats), pel twitter, per exemple, la diputada d'ICV Núria Buenaventura i Gaspar Llamazares s'han posicionat clarament. Podem suposar també uns quants vots més provinents del grup mixt: BNG (2), CC (2), Na-Bai (1) i una dubtosa UPyD (1) que al seu twitter ha dit que "està a favor d'una reforma a fons de la constitució", un tweet d'interpretació múltiple. D'altra banda, sembla que el PNB (7) també podria votar per un referèndum ja que s'ha mostrat contrari a la modificació constitucional. Pel que fa a CiU (10), mentre que Francesc Homs ha posicionat la Generalitat contrària a la reforma alegant que atempta contra l'autogovern, Duran i Lleida s'ha mostrat partidari de votar a favor de la reforma.

Està complicat. Sí o sí necessitem que alguns diputats del PSC es desmarquin del PSOE cosa que em sembla profundament complicat. Des d'ara mateix hem de començar a fer pressió per a que la veu d'Homs guanyi a la de Duran i per a que els diputats del PSC (o almenys 8 dels 25) forcin aquest referèndum.

Cal que ens fem sentir, d'entrada difondre a totes les amistats i coneguts la pàgina on firmar per reclamar-lo a tots els grups parlamentaris però també anar recordant, no fos cas que el #20N ens agafi a tots un atac d'amnèsia, mandra o resignació. Tinguem ben clar que els 323 diputats del PSOE i PP no són culpa d'una llei electoral injusta, que van sumar el 83,8% total dels vots.

4 comentaris:

Toni ha dit...

Números en mà, sembla menys difícil (que no fàcil) aconseguir aquest 10% al Senat, on caldrien 26 vots per arribar-hi.

Els comptes serien els següents:

Sembla que recolzen (11):

ENTESA 5 (ERC 3 + ICV 2)
PNV 3
CC 2
BNG 1

Dubtosos (11+20 =31):

ENTESA 10 (PSC 10)
CiU 8
Independents 2*

* Independents: Diputats escollits a Eivissa i Formentera, formen part del PSOE, però han sigut escollits com a independents i en una coalició que agrupa PSIB, EUIB, PSM-EN i Iniciativa Verds

joan ha dit...

Moltíssimes gràcies per l'aportació, Toni!

Seguim pendents del PSC però sembla més factible que al senat es desmarquin...

Moltes gràcies!

Marta ha dit...

Ara mateix penjo lo de les firmes al facebook! Per cert, no es pot obrir el llistat de tots els diputats.

joan ha dit...

a mi em funciona...

El tràmit ha passat ja el congrés, ara falta el senat que si CiU incorpora esmenes (com es preveu) farà que torni al congrés on tornarem a tenir la oportunitat però ja hem vist la posició de CiU i els pocs diputats del PSOE que s'han desmarcat de tot plegat..