La voluntat d'una persona un vot?

A les passades eleccions generals ja vaig fer un article amb els resultats que s'haurien obtingut amb una llei electoral diferent. Com ja vam veure, el cas de les eleccions generals és un cas molt flagrant de falta de proporcionalitat i no és culpa precisament (com molts diuen) de la llei d'Hondt, sinó de la divisió del territori i representants en circumscripcions petites.

Com sabeu, a Catalunya no s'ha fet cap llei electoral des que el primer estatut d'autonomia ja ho contemplava, no és moment de trobar culpables però és obvi quin partit ha bloquejat la majoria qualificada que es necessita per fer-la. La que usem a falta d'una llei electoral pròpia, doncs, és l'espanyola, on tenim les quatre circumscripcions (Barcelona, Tarragona, Girona i Lleida) amb una assignació de diputats gens proporcional a la població que hi viu: 85, 18, 17, 15.

Això, a la pràctica, implica que, per exemple, un vot fet a la província de Lleida val dues vegades i mitja un vot fet a Barcelona. Per il·lustrar l'efecte d'aquesta divisió i sobre-representació en les províncies menys poblades, veiem de quins resultats estaríem parlant si aquestes eleccions s'haguessin fet amb circumscripció única:



A part de premiar la representació de les províncies menys poblades, dividir en circumscripcions sempre perjudica a les minories repartides per el conjunt del territori i afavoreix les majories. Espero que ho tinguem en compte a l'hora d'analitzar les propostes que tard o d'hora vindran per a la nova llei electoral catalana que ja fa més de 30 anys tard, quan algú vingui amb la cantarella de "apropem els representants al territori" intentant argumentar una major divisió (se m'acudeixen les vegueries, per exemple), tingueu clar què estan perseguint.

Per apropar els representants al poble cal més democràcia, cal més transparència, no una maniobra per a treure grans majories d'on no n'hi ha i sinó que li preguntin a Rajoy i la seva majoria absoluta fictícia.

Per acabar i en la línia del meu últim article, la necessitat de fer un front d'esquerres anti-austeritat, fent un exercici de política ficció que només serveix per a reflexionar però sense cap valor quantitatiu, dir que d'haver pogut presentar-se una candidatura d'aquest tipus on jo hi situo ICV-EUiA-CUP ahir i amb la llei electoral actual (o sigui, amb les 4 circumscripcions i repartiment de diputats actuals) aquesta hauria estat la quarta força per davant del PP en nombre de vots i cinquena en nombre de diputats amb 18 (dos més dels que han sumat per separat).

_____________________________
Càlculs fets amb el simulador electoral segons el sistema d'Hondt

1 comentari:

Kreacher teacher ha dit...

Molt d'acord amb l'anàlisi matemàtica. No obstant, tinc dubtes sobre l'anàlisi política: a BCN presentar-se junts hauria pogut restar enlloc de sumar. CUP té molt vot desencantat amb el tripartit. A Girona, CUP tenia molts números de poder entrar, s'ha quedat a les portes (vot útil, crec). A Tarragona i Lleida podria ser una bona opció.