Resposta al conseller Cleries sobre la #maratopobresa

S'apropa la #maratopobresa de TV3 i poc a poc s'anima el debat sobre la mateixa. Repetidament he mostrat i argumentat el meu rebuig a aquesta ('Caritat o impostos' i frase del mes de 'Maig') i no tenia pensat fer cap article més sobre el tema, però avui he pogut llegir un article del periodista de TV3 Joan Carles Peris. M'ha semblat un article intrigant. Si bé l'autor accepta totes i cadascuna de les crítiques que deu haver llegit i sentit, segueix defensant la marató. Enmig de l'article, recolzant l'únic argument força d'aquest, diu:
"La Marató no és una iniciativa de cap govern, per molt que alguns ho vulguin fer veure així"

Així, argumenta que si és una iniciativa de TV3 no es pot contraposar a les retallades ja que aquestes no les fa TV3. Després argumenta que "no toca" parlar de les causes de la pobresa ja que dividiria l'espectador i que la marató "vol sensibilitzar i mobilitzar, no adoctrinar". Vaja, que vol recollir diners, aconseguir que tots pensem "pobrets pobres" i que no reflexionem sobre les causes estructurals de la pobresa ni ens plantegem saber "qui ha enretirat la cadira que falta", com diu l'Albert Sales en el seu brillant article sobre la marató.

El més sorprenent, però, és aquest "per molt que alguns ho vulguin fer veure". Primer he pensat que era una dedicatòria a tots els que critiquem la marató contraposant-la amb les retallades del govern però després he llegit que el mateix conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries havia escrit al seu blog sobre la marató:

"La idea va sorgir des del Govern, pensant que, si bé estem fent el que ens pertoca com a Administració tot i les dificultats, també hem de donar a la ciutadania la possibilitat de sentir-se protagonistes, implicar-se en la solució dels problemes que ara mateix estem afrontant."

Agraeixo profundament que em brindi la possibilitat de "sentir-me protagonista i implicar-me" en la solució dels problemes que en gran part estan generant i agreujant les retallades del seu govern. En què quedem, però? Em pregunto si Joan Carles Peris està acusant de mentider al conseller de Benestar i Família.

Llegint l'article del conseller sobre la marató no he pogut evitar respondre un comentari (que encara ha de ser moderat i espero que sigui publicat al seu mateix blog). Per si 'estranyament' no fos publicat, us el deixo a continuació:

Resposta al conseller Cleries:
M’agradaria una Marató per la Pobresa que parlés dels motius de la pobresa. La riquesa en temps de crisi no disminueix, senzillament es concentra. Els rics s’han fet més rics en temps de crisi. Una marató per la pobresa ha de conscienciar sobre els factors que influeixen en la pobresa i la principal (per molt que no els agradi aquesta paraula) és la classe social on es neix. Hi ha classes, no les neguin amb el seva famosa “cultura de l’esforç”..

Em sembla d’una hipocresia important dir que la Generalitat no dimiteix de la seva responsabilitat de lluitar contra la pobresa després del que ha passat amb la RMI, de les nombroses retallades en els serveis bàsics que ajuden a suavitzar aquesta motxilla tant diferent que portem cadascú al néixer. I no parlem de les retallades de Madrid (de la que sou còmplices).

No han volgut fer pagar la crisi a qui pot pagar-la, no han volgut parlar d’ingressos, al contrari, retallant l’impost de successions han renunciat a 200M€ anuals provinent de 500 famílies amb fortunes considerables (les herències de més de 2M€). Hi ha marge, es pot lluitar contra el frau fiscal, es pot implantar un impost a l’energia nuclear, una taxa turística (immediatament, no rebaixada i d’aquí uns mesos com han pactat amb el PP). I no parlo dels impostos espanyols suprimits o rebaixats al llarg dels 15 últims anys amb els vots sempre favorables del company Duran i Lleida.

I segueixen dient que retallar és molt dolorós però no tenen alternativa.. Au va, al menys reconeguin que d’alternatives n’hi ha però que no els agraden. Lliurin la batalla ideològica, no la neguin.

Ens fan triar entre donar o no donar a la marató per la pobresa apel·lant a la moral i la ètica individual. Jo apel·lo a la mateixa moral i ètica que espero que tingui per demanar-li que via impostos progressius facin que els més adinerats, els qui més guanyen i més tenen aportin més i no facin aquestes retallades tant doloroses.

I no em digui que les empreses marxaran, perquè aquesta cançoneta era la que regia la política fiscal d’Irlanda i mirin com està. Si Alemanya, França i els grans estats europeus que tant admirem haguessin fet cas a aquest argument, no tindrien la fiscalitat tant potent que tenen que permeten una despesa pública tant més gran que la nostra.

Ja sé que amb un comentari al seu blog no canviaré la seva ideologia, doncs ja fa molt temps que s’hi dedica i deu ser clara. Només demano que publiqui el comentari i que si el contesta, faci l’esforç de respondre el que li he dit i no donar una resposta genèrica emparada en la nació, la solidaritat i bla bla bla, si ha de ser així, no em contesti.

Si us plau, no neguin l’alternativa, discuteixin-la, rebatin-la amb arguments. No la neguin ni la menyspreïn com fan ara, és una actitud prepotent que no és digna de la Generalitat de Catalunya.

Actualització (24 de maig)
El meu comentari ha estat publicat i el conseller de Benestar i Família va respondre ahir amb dos comentaris per separat:

Respostes del Conseller Cleries:
"Estic convençut que el proper diumenge el conjunt de la ciutadania de Catalunya farem una gran mobilització en la lluita contra la pobresa. Mentre anem intentant sortir de la crisi, no podem deixar a les persones i famílies que estan en situació de més vulnerabilitat, les hem d’atendre bé! Des de les administracions hem de fer el que toca, però això no treu que hi hagi una gran resposta de la gent, del país. Fem costat a través de les entitats del tercer sector social. SOM-HI!!!!" 
"Crec fermament en els drets socials i en el paper de les administracions per garantir-los. Però també crec en la societat, en les persones i en el moviment associatiu. En la capacitat de resposta de la societat davant dels problemes. Malament qui només ho espera tot de l’administració. L’administració ha d’estar al servei de les persones. Però la societat ha de tenir capacitat de resposta.
Crec em la JUSTÍCIA, evidentment, però també crec en la SOLIDARITAT que S’IMPLICA, com els milers voluntariat i els milers d’entitats socials del país. CATALUNYA és una nació solidària. Diumenge amb la Marató de TV3 ho tornarem a fer visible en favor de les persones i les famílies.
SOM-HI!!!!!!!!!!!!"

Efectivament, les expectatives s'han complert, són respostes molt genèriques i que apel·len a la emotivitat sense entrar a rebatre ideològicament res de res. Igualment no he pogut evitar respondre:

Rèplica al Conseller Cleries:
"Quina vil trampa fa vostè pintant com coses diferents el paper de l’administració i la solidaritat de la societat catalana. Què és sinó solidaritat la redistribució de la riquesa?

L’administració i la societat són un, no ho intenti dividir. La capacitat de resposta l’hem de tenir tots i hauria d’haver estat trobar els recursos d’allà on es poden agafar per a seguir garantint que “ningú es queda fora de joc”.

Li proposo que facin un “impost solidari” o un “impost patriòtic” pel qual les grans fortunes de Catalunya aportin més. La recaptació podria ser 100 vegades el que es recaptarà el dia de la marató. Això seria solidaritat de veritat. Els fa molt mal, diuen, fer les retallades, els deu fer més mal fer mesures com aquesta perquè no n’han fet ni una.

Si som una nació solidària, siguem-ho. Tots. Els més rics també"

____________________________________________
Enllaços sobre la #maratópobresa:

Articles

6 comentaris:

Maurici ha dit...

PLAS PLAS PLAS! Un fort aplaudiment!

Em trec el barret. A veure si hi ha resposta...

joan ha dit...

Gràcies Maurici.

He d'agrair que el meu comentari al blog de Joan Carles Peris ha estat respost pel mateix, esquivant la pregunta sobre si el conseller menteix o no, val a dir.

El comentari al blog del conseller no ha estat publicat ni contestat pel moment.

Maurici ha dit...

Suposo que ja ho has vist, però per si de cas: http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2012/05/la_marato_per_la_pobresa_de_tv3_encen_la_xarxa_30162.php

Anònim ha dit...

http://directa.cat/noticia/un-spot-alternatiu-sobre-marato-pobresa-triomfa-xarxa

http://www.setmanaridirecta.info/noticia/marato-pobresa-un-exemple-entendre-dinamica-present-futura-del-capitalisme

Stàs Dixit ha dit...

El teu comentari al seu blog si que l'ha publicat i contestat .El meu segueix en espera de ser aprovat i sense resposta , t'en déixo cópia no fós càs que acabés esborrat per errada (que mai se sap )

Stas Rovira
El seu comentari està en espera de moderació.
Maig 24th, 2012 at 6:37 pm
-Bona tarda senyor Cleries , en el meu càs…si em pagués els tres mesos de RIM que m’ha deixat penjats no sé ni perqué… m’estalviaria l’execució d’hipoteca que m’han iniciat el mes passat .. Sobretot perque casa meva no es comprada per especular.. sino heredadas per que la meva familia es morta i enterrada fà mes de 20 anys.. i la vaig tenir que hipotecar perque queia de vella.. i no hi havia subvencions..de cap mena a la Generalitat … no se si m’he explicat … tant jo com la meva filla i fill li estrem molt agraits si fà vosté el favor d’acomplir amb la seva obligació …

joan ha dit...

Gràcies pel comentari.

Ho he verificat i ni el teu comentari ni el meu últim estan publicats ni contestats...

Sembla que s'ha cansat de tolerar comentaris crítics al seu blog. En fi, hi té tot el dret però tant per tant, si hi deixa fer comentaris, no veig perquè no publicar-los si no hi ha insults ni faltes de respecte...

En fi, la marató ha passat i hi ha hagut un debat públic sobre la seva conveniència/hipocresia (al menys en la xarxa).

Gràcies per tots els comentaris, de veritat.