DEMO violí & metal·lòfon MIDI



Aquests dies encaro la recta final del projecte de robòtica musical que ha estat el meu Projecte Fi de Carrera (PFC) d'Enginyeria Industrial en el que he desenvolupat una automatització d'un metal·lòfon i un violí.

Aviat tocarà defensar-lo davant d'un tribunal de professors i per això he fet un video per a utilitzar a mode de demo si el directe falla (esperem que no). S'ha composat la peça musical que posi de relleu les prestacions de cadascun dels dos instruments. Totes dues automatitzacions basades en la plataforma Arduino interpreten musicalment el senyal MIDI que els arriba en una connexió MIDI IN, tant pot ser d'un ordinador, un teclat o qualsevol controlador MIDI.

En funció de la nota rebuda, el metal·lòfon activa durant unes mil·lèsimes de segon l'electroimant que fa percudir la placa corresponent. El violí quan rep una nota a tocar, controla els 3 motors per a que el rodet del violí es posi a l'alçada corresponent (on un violinista posaria el dit), gira el violí per a que l'arquet fregui la corda que toca i l'arquet comença a moure's per a fregar la corda.

Com es pot observar, el violí desafina una mica. Això és degut a que no faig un control sobre la posició sensada (mesurada per un sensor) del rodet sinó que com que utilitzo motors pas a pas, es suposa que cada pas que s'ha fet fer al motor realment s'ha efectuat sense lliscaments. Quan es dóna un lliscament (alguns passos no es fan) la posició suposada i la real no són la mateixa. S'ha deixat per possibles millores futures el sensat de la posició i el control de posició en base a aquesta mesura.

La veritat és que el projecte (tot i que el PFC abarca fins on he arribat) és molt més gran que aquests dos prototips, qui sap si podré desenvolupar-lo sencer algun dia. De moment, estic molt content d'haver tingut la oportunitat d'arribar fins aquí. Gràcies a tothom que ho ha fet possible!