Octubre

Frase del mes: "En situacions excepcionals, decisions excepcionals"

Així va argumentar Artur Mas la convocatòria avançada d'eleccions i posar fi a la legislatura més curta de la història de la Generalitat de Catalunya. Podem entendre doncs, que segons ell fins ara no estàvem en una situació excepcional.

Artur Mas va basar, segons les seves mateixes paraules, la legislatura en tres pilars, la reactivació econòmica (sortida de la crisi), la protecció de l'estat del benestar i el pacte fiscal. Efectivament, no podem dir que cap dels tres pilars tingui ni tan sols un mínim senyal d'èxit parcial. Tot i així, no és fins que Rajoy es nega a parlar del pacte fiscal que Artur Mas no decideix posar fi a la seva presidència i al seu govern. La situació excepcional és el més que previsible 'no' al pacte fiscal, no pas la excepcionalitat social en la que vivim amb centenars de desnonaments diaris, percentatge d'aturats que s'apropa a la meitat (!!!) de la població activa i un panorama de desastre social que no cal explicar (o potser si). Aquesta excepcionalitat no és prou excepcional per al president.

Veurem ara, doncs, una campanya electoral on més que CiU, la candidatura serà Artur Mas. La imatge de CiU es relaciona amb les brutals retallades a tot arreu i l'inexistent esforç per a treure ingressos d'allà on hi ha calés i molts (successions, nuclears, taxa turística, dipòsit bancari, etc.), això juntament amb l'atmosfera de rauxa independentista fa que a la "casa gran del catalanisme" es plantegin una estratègia d'èpica personalista. En aquestes eleccions oblidarem que votem un parlament i unes llistes i es convertiran en unes eleccions presidencials.

Cal fer tot el possible per a que el debat electoral no sigui parcial. Cal parlar de tot. També de les retallades (les d'aquí i les que CiU i PP pacten al congrés dels diputats), del cas Palau del que tenim notícies fresques, les ITV, l'escàndol destapat per la revista cafeambllet.com de la corrupció a la sanitat catalana (editors de la qual estan al banquet dels acusats...) i de les alternatives a tot aquest conjunt de despropòsits, que hi són, fa temps que molts les intentem explicar amb molt poc espai i cobertura mediàtica.

Cançó del mes: Un gran riu de fang - Pau Vallvé (De bosc)

Jo ja fa un temps que he escoltat el nou disc del Pau Vallvé que sortirà el proper 16 d'Octubre (hi ha certs privilegis, clar) i tenia moltes ganes de poder ensenyar alguna cosa aquí. No avançaré res que no hagi avançat en Pau, només afegiré que ha tornat a fer un discazo. Al Facebook explicava l'altre dia el sentit del títol del disc 'De bosc':
"No sé si és una cosa gaire generalitzada, però 'de bosc' a casa sempre ho hem fet servir per descriure a algú poc amant de les multituds, que tendeix a anar a la seva, al seu ritme. A fer les coses amb dedicació i en solitud. Sol ser algú que, per exemple, prefereix el pa amb tomàquet que el caviar. Ma mare molts cops m'ho ha deixat anar: 'Ai Pau, mira que ets de bosc eh...'. Doncs això. Així es dirà el disc: De bosc"
Aquí teniu el vídeo de l'única cançó que de moment ha avançat, la cançó del mes d'octubre:


M'agrada constatar que cada cop més, dins la música alternativa catalana ja no costa trobar cançons que incorporen crítica social i política. En la línia d'un dels meus grups de capçalera, Radiohead, ja hi ha molts exemples aquí -en l'escena alternativa, per anomenar-la d'alguna manera- de música i músics compromesos i això s'agraeix. Com a part de la realitat que ens envolta, té molta lògica que també la música reflecteixi la injustícia, les fosques perspectives, etc. Fa un temps sentia en primícia a l'Heliogàbal una cançó (del disc que s'està gestant) d'Inspira amb claríssim contingut social, Joan Colomo fa discs plens de reivindicació (la meva preferida: Màgic, que va ser cançó del mes) i en Pau que ja portava temps parlant-ne als concerts, l'incorpora en aquesta cançó, per exemple, com a part d'un futur molt fosc on 'potser el món sencer serà un gran riu de fang'.

Recomanació del mes: Som energia

Som Energia és una cooperativa d'energia verda que ja compta amb més de 3500 socis i sòcies. Va néixer el 2010 amb l'objectiu d'assolir els primers objectius marcats: convertir-se en una comercialitzadora d'electricitat 100% renovable i iniciar els primers projectes propis de producció d'energia.

Des del setembre de 2011 tots els socis i sòcies de la cooperativa pot contractar a Som Energia com a subministradora d'electricitat verda certificada. A part, també té en planificació i execució varis projectes d'instal·lació de producció d'energia renovable.

Som Energia és un exemple més de com les persones podem organitzar-nos per a iniciar, pressionar i contribuir a canviar grans coses. Us animo a tothom a fer-vos-en socis i sòcies i a contractar l'electricitat de casa vostra i posar el gra de sorra per a contribuir a canviar el mercat de producció d'energia d'aquest país.