El burka o com acabar amb la poca llibertat d'algunes dones

Després que Lleida prohibís el Burka i la Niqab als edificis públics amb els vots de PSC, CiU, PP, l'abstenció d'ERC i el vot en contra d'ICV, la moda s'ha estès a Tarragona, El Vendrell, Reus, Tàrrega i Cervera. Recentment, també, el PP de Barcelona va intentar-ho però per sort PSC, ERC i CiU no van exercir la coherència i mentre que PSC i ERC van votar en contra CiU es va abstenir (*). Partits flexibles a la sensibilitat del votant local?

[* a 14-J Hereu ha anunciat que prohibirà el burka als edificis públics per decret d'alcaldia]

S'ha obert fa temps, la veda a utilitzar la immigració amb finalitats el·lectorals i en temps de crisi sembla que és més llaminera. Algunes consideracions sobre el tema:
Quines conseqüències té prohibir el burka i la niqab a l'espai públic? Jo ho tinc clar, amb una prohibició no arreglem el problema, estem davant d'un problema greu de masclisme, si prohibim que les dones portin burka i niqab als edificis públics o a l'espai públic senzillament tindrem dones tancades a casa.

Quin objectiu tenen aquestes proposicions? No em crec que els partits que promocionen aquestes propostes o que en són còmplices no votant-hi en contra no entenguin que no és la manera d'aconseguir aquest objectiu. Estem parlant de pura gesticulació, que ja és greu, en un tema com la immigració podent produir més fractura social, que és gravíssim, i que d'aprovar-se les mocions empitjoren el problema i la vida d'aquestes dones cosa que em sembla espantós.

Qui està proposant tot això? Curiosament els que proposen aquestes prohibicions no han lluitat històricament pels drets de les dones ni estan a favor de l'avortament. S'erigeixen com a defensors de les dones només quan es tracta del burka, la niqab o el vel a les escoles.  Han criticat mai l'església per a que doni els mateixos drets a la dona que a l'home? Han demanat mai que les monges vagin sense el seu "vel"?

No estan defensant el dret de la dona que porta el burka. 
I ho saben. 
Aquestes poques dones no deixaran d'anar amb burka. 
I ho saben.
Aquestes poques dones seran obligades a quedar-se a casa perdent la poca llibertat que tenien. 
I ho saben.

Només és un argument més que situa la immigració al punt de mira, un gest que diu "Així no" i no va pas dirigit al col·lectiu migrat sinó al contrari. Va dirigit curiosament al qui té dret a vot. Fastigós.

Estic enèrgicament en contra que hi hagi dones que són obligades a portar burka o niqab perquè estic en contra de qualsevol forma de masclisme, la meva posició és, doncs, estar a favor de qualsevol acció o mesura que pugui millorar la situació actual de masclisme social, però aquesta no l'és, és tot el contrari. 

No em dóna la gana que partits que mai han defensat la llibertat de la dona donin lliçons als nouvinguts de feminisme així o qüestionant el vel i intentant-lo prohibir a les escoles. Em sembla d'una prepotència indigna donar lliçons de feminisme quan seguim tenint aquí la violència masclista que tenim, quan socialment aquí la dona no és lliure de imposicions estètiques, culturals i religioses de tota mena.

Que no ens enganyin ni ens pretenguin donar lliçons, lluitem contra totes les formes de masclisme, no contra l'islam.

Altre cop, després de Vic, em costa veure com els altres partits que s'anomenen d'esquerres es posicionen. La responsabilitat que a vegades diuen que tenen quan retallen drets socials, m'agradaria veure-la aplicada a temes tan seriosos com aquest.

3 comentaris:

Pere Nieto ha dit...

Molt d'acord Joan. Mirem-ho al revés. Si finalment s'aconseguís, per prohibició, que cap dona portés burka als espais públics, s'hauria millorat objectivament la situació de les dones que pateixen el masclisme? O no sortirien de casa o sortirien però no guanyarien més drets, més enllà de l'alliberament físic de la roba. I que ningú s'equivoqui jo vull que s'acabi amb el burka, el tema real és si ha de ser fruit d'una millor situació o d'una prohibició.

MaryLou ha dit...

Hola Joan, et torno la visita!
Jo tampoc vaig probar les sardines, però els meus companys em van guardar unes quantetes per emportar-me.
Gràcies por tot!
Sobre el tema del burka... uffff! és difícil de resoldre. Tens raó quan dius que potser perdràn la poca llibertat que poden tenir amb la prohibició, però també és fort que ho portin, ja que és un signe de submissió, que no tenim perquè tolerar nosaltres, que portem molts anys de lluita per a la igualtat i que ara, les nostres nenes, hagin de veure com normal que companyes de l'escola, com elles, porten vel... i del vel al burka, si no troben impediments, nomès hi ha un pas.

joan ha dit...

Hola Maria! quina il·lusió veure't al walden!

Sóc el primer a reconeixer que és un tema complicat, per això la solució no pot ser tan senzilla com una prohibició. Més que res perquè la prohibició situa la dona entre l'obligació del marit i la prohibició de l'ajuntament.. fins ara s'ha treballat molt en aquesta direcció amb el col·lectiu de dones nouvingudes per a aconseguir que utilitzin els equipaments de la ciutat i garantir tots els seus drets.

Hem de seguir treballant per a que el burka sigui erradicat (tot i que jo no n'he vist cap) però aquest treball no passa per altra direcció que la mediació, el diàleg i l'apropament, mai per la prohibició, el conflicte i tot el que genera socialment aquest tipus de mesura.

És deplorable que s'utilitzin temes així per guanyar suports electorals.