Sumar projectes

Article d'opinió d'aquesta setmana al crònica.cat.

Si bé ha passat bastant desapercebut als mitjans de comunicació, la setmana passada en el marc de la diada, Joan Herrera, el candidat ecosocialista va fer una conferència en el que va revelar el full de ruta que proposa la coalició en la relació Catalunya-Espanya.

La proposta d’Herrera intenta aglutinar independentistes i federalistes en una via en la ningú no descarta la proposta de l’altre: “L’independentisme hauria d’acceptar el pacte federal com un pas més del seu projecte [...] i el federalisme no hauria de negar la possibilitat de la independència davant el fracàs del pacte federal” i aclareix la postura d’ICV referent al fet nacional re-situant el partit en el federalisme del dret a decidir i no el de l’entesa impossible amb Espanya.

El full de ruta té com a primer pas una reforma constitucional promoguda des del parlament que inclogui el reconeixement del caràcter plurinacional, pluricultural i plurilingüístic de l’estat i l’oficialitat del castellà, el català, el basc i el gallec a tot l’Estat, que reconegui el dret a l’autodeterminació i que estableixi una distribució de les competències. Tot això amb un pla B: Si la reforma no prospera, “les forces polítiques catalanes estaríem plenament legitimades per impulsar l’exercici del dret a decidir” incloent la opció federal.

Crec que Herrera ha fet un gest gens menyspreable. Un gest de ma estesa a l’esquerra independentista per sumar forces i trobar un camí comú per resoldre la crisi en la relació Catalunya-Espanya. Una proposta seriosa i factible. És necessari un últim intent seriós d’encaix amb Espanya també a l’hora d’aconseguir suport internacional si aquest falla i hem de fer un referèndum que serà inconstitucional.

En fi, tenim sobre la taula un full de ruta que independentistes, nacionalistes i federalistes podem compartir. Veurem si algú recull el guant o si la gesticulació electoralista fa que la proposta es perdi enmig de declaracions i contradeclaracions.