Racisme i esquerres

Article d'opinió d'aquesta setmana al crònica.cat.

Fa uns dies la conservadora alemanya Angela Merkel deixava anar, al pur estil García Albiol: 
"A principios de los años sesenta nuestro país convocaba a los trabajadores extranjeros para venir a trabajar a Alemania y ahora viven en nuestro país (...). Dijimos: 'No se van a quedar, en algún momento se irán'. Pero esto no es así” - EL PAÍS 17-10-2010.
Tot i que no ens hi tenia massa acostumats, no m’acaba de sorprendre, la dreta europea està fent un gir per intentar capitalitzar l’augment de l’extrema dreta i xenòfoba. L’estat espanyol i Catalunya no en són una excepció.

Aquí hem retrocedit amb pocs anys el que havíem construït des de la fi del franquisme amb un paper clau d’ONGs com SOS racisme. Ja fa temps que el PP domina l’argumentari a la perfecció i CiU fa uns anys, davant l’aparició d’Anglada (PXC) ja va incorporar a les anteriors eleccions propostes com un carnet per punts per immigrants. El que em preocupa és que les esquerres a Catalunya no han reaccionat com ho han fet a Europa, allà alerten i fan pedagogia de la demagògia i desmunten els tòpics que alimenten discursos racistes.

Em sobren exemples. L’ajuntament de Vic on tant ERC com PSC recolzen la proposta il·legal de CiU de no empadronar i denunciar immigrants sense papers. El preocupant i innecessari debat sobre la prohibició del ‘burka’ que ha planat per molts ajuntaments de Catalunya com Barcelona, on Hereu unilateralment apuntava la ciutat a la llista de la vergonya amb un decret que no respon a problemàtiques existents i que ha dinamitat en gran part política d’inclusió social feta fins al moment a la ciutat.


Alguns em poden dir que la política local no reflecteix la línia d’un partit. Jo crec que ho hauria de fer. Poden dir que a nivell nacional, les esquerres tenen posicions més responsables. Torno a EL PAIS, Joan Puigcercós a la secció impresa de Catalunya deia:
"Ayer la cancillera alemana hacía las mismas reflexiones sobre la cultura y la lengua alemana que podemos hacer desde Cataluña".
Sé que demanar a la dreta que no jugui amb temes tant delicats és fer un brindis al sol, però precisament per això, l’esquerra ha de fer pedagogia, ha de denunciar arguments falsos que porten a raonaments xenòfobs i ara per ara, trobo a faltar que ERC i PSC es posicionin de manera clara al respecte.

I no només els partits. Animo a tothom a fer un cop d’ull i adherir-se a la crida d’unitat contra el feixisme i el rascisme, aturem Plataforma per Catalunya.

enllaç a l'article del crònica.cat