Aceptamos 'Majestic' como geometría variable


Avui s'ha publicat arreu el resultat del pacte entre PP i CiU a la llei d'acompanyament dels pressupostos. Com era d'esperar (tot i que a alguns els fa mal sentir-ho), la sintonia ideològica dels dos partits de dretes ha estat altra vegada bona i ha donat fruits. Fruits de dretes, és clar.

La taxa turística
La taxa turística que tant a contracor va acabar acceptant Artur Mas és òbviament el que s'ha modificat més i és que no és una d'aquestes mesures que agradin a les dretes. S'ha rebaixat l'import de la taxa en tots els tipus de turista:
  • Hotels *****  i Creuers de 3€ a 2,5€
  • Hotels **** a Barcelona de 2€ a 1,25€
  • Hotels **** resta de Catalunya de 2€ a 1€
  • Resta d'allotjaments a Barcelona d'1€ a 0,75€
  • Resta d'allotjaments a la resta de Catalunya d'1€ a 0,5€
A més, s'han modificat altres característiques de la taxa:
  • Ajornament de l'aplicació fins a mínim l'1 de novembre del 2012
  • Rebaixa de nombre de pernoctacions a pagar de 10 a 7
  • Rebaixa de persones per allotjament que hauran de pagar només 2
  • Augment de l'edat d'exempció de la taxa de 12 a 16
Fem una hipòtesi, una família amb 2 fills que ve d'Alemanya al Majestic (per triar-ne un a l'atzar). En el millor dels casos (fills menors de 16 anys i estança de 10 dies o més) es podria estalviar 85€ mentre que li costaria com a molt mínim 6000€ l'estada a l'hotel (en temporada baixa i habitacions més barates).

No ens enganyem, cap turista hauria deixat de venir per 1€ a 3€ més la nit ni cap turista es tornarà a plantejar de venir per aquesta rebaixa però a l'hora, l'aplaçament, les rebaixes i les modificacions de les condicions afectaran de manera molt important a la recaptació d'aquesta taxa que s'estimava en 100 milions d'€ anuals. D'entrada aquest 2012 no es recaptarà pràcticament res ja que la taxa s'implantarà al novembre o fins i tot desembre segons el PP.

Encara ningú ha valorat la nova recaptació que es tindrà al 2013 amb aquesta taxa descafeïnada però no cal ser gaire llest per entendre que podria arribar a ser prop de la meitat. Si fan falta tants diners, la taxa s'hauria augmentat de preu.

L'€ per recepta mèdica
El pacte amb el PP també ha tractat el polèmic "euro sanitari", és a dir, el repagament del sistema sanitari públic per part dels usuaris, els malalts i ha pactat els col·lectius que queden exempts de pagar-lo.

La majoria dels serveis públics es paguen via impostos, de manera que qui té més diners contribueix més a pagar els serveis per a tothom. La taxa, per tant no s'ha d'anomenar copagament sinó repagament. Tot repagament es basa en la idea de "qui l'utilitzi més, que pagui més". Si en alguns aspectes hi puc arribar a estar d'acord com el transport (sobretot, ús d'infrastructures com autopistes o autovies: peatges), en el cas sanitari això vol dir, qui estigui més malalt, que pagui més.

És profundament injust que un govern, pel sol fet d'estar malalt en comptes d'ajudar-te, et faci pagar. El pacte d'avui entre els dos partits de dretes, ha deixat fora els malalts crònics dels col·lectius exempts de pagar aquesta taxa per medicament. Així, un malalt crònic haurà de pagar al llarg de tota la seva vida un euro per cada recepta del medicament que necessita. La idea és sàdica a més no poder.

En resum, el pacte ha servit per renunciar a ingressos per part de turistes que venen de vacances a Catalunya o perdonem a menys de 500 famílies de pagar un impost per heretar fortunes però fem pagar als malalts un suplement pels seus medicaments i retallem despesa per tot arreu.

Ens estem acostumant a la injustícia i això és perillós. Si arribem a acostumar-nos-hi, ja no la veurem com un problema sinó com a part de la nostra realitat i és difícil de lluitar contra una realitat assimilada.

Mentrestant a TV3 segueixen dient que el govern practica una política de pactes de "geometria variable".

1 comentari:

waj1Fum ha dit...

Tristament tens tota la raó. Ho escandalós és la desinformació a la que ens sotmeten els "nostres" mitjans de comunicació.
Sobre la taxa turística : fa dies que vaig deixar d'informar-me'n. I no és per cansament. Simplement és perquè el debat és totalment esbiaixat. Per a què volem una taxa turística, si el que recaptem es destinarà a promoció turística? En resum, més publicitat, més visites, i a seguir la roda. I els ciutadans no només paguem amb impostos el que "embruten", sino que, en cas d'anar d'hotel un cap de setmana, pagarem la promoció dels hotelers!
Sobre l'euro per recepta : que es treguin la careta. Que posin peatges a l'entrada dels hospitals de Can Ruti, al Taulí...I a ciutat, pels que anem a peu o amb T11, que ens posin un torn com al metro, i tots a pagar l'euro. Que li cobrin també a l'acompanyant del malalt! O es pensen que les cadires de la sala d'espera són gratis? Tots sabem que les paguen els polítics de la seva butxaca...