Vot blanc, vot nul i altres dreceres

 Article d'opinió d'aquesta setmana al crònica.cat.

Avui m'agradaria parlar d'un fenomen que crec que tindrà el seu màxim exponent en les properes eleccions al parlament de la generalitat de Catalunya: les dreceres.

Hi ha moltes dreceres, per a diferents objectius i amb diferents camins. De cara al 28-N hi ha dreceres independentistes (reagrupament o Solidaritat) i dreceres d'esquerres (Des de baix o la campanya pel vot nul). Són moviments i partits que basen el seu discurs o manifest amb una premisa: "si una majoria de gent ens dóna suport, declararem la independència" o "si una majoria de gent vota nul, haurem enviat un missatge clar". No et fot.

Si ERC tingués majoria absoluta, estic convençut que ja hauríem fet un referèndum i estaríem en un procés de separació d'Espanya. Si ICV-EUiA tingués majoria absoluta, estaríem en un país on els rics paguen molt més, on els especuladors no se'n surten amb la seva i on desplaçar-se amb transport públic de reus a Taradell no fos una gimcana. La LEC seria completament diferent, el tram autonòmic de l'IRPF (per a riqueses majors a 100.000€ anuals) ja faria temps que s'hauria incrementat, i el pla tren 2014 s'hauria ja estaria assolit, fins i tot hauríem fet una consulta federalista i independentista. 

Estic convençut que seria així perquè voldria dir que, en el primer cas l'independentisme i en el segon, l'esquerra, tindria una majoria social clara a Catalunya. El problema és que de moment no existeixen aquestes majories, mal ens pesi.

Ja sabeu que no sóc dels que defensa ERC, al contrari, trobo que massa sovint renuncia a la seva E (i espero que no ho faci el 29-N) però que un independentista digui que ERC no ha fet prou cap a la independència em sembla absurd. Amb un 21 diputats del total de 135 al parlament què vols? I que una persona d'esquerres digui que no pot ser que ICV-EUiA s'hagi menjat el 4t cinturó, el túnel de Bracons, la MAT o la LEC, no ha també em sembla poc realista. Amb 12 diputats i sent la tercera força del govern què esperes? Falta cultura del pacte i consciència de la correlació de forces.

Em sembla que a vegades les minories no acceptem que ho som i busquem dreceres i això no només no ajuda sinó que ens converteix en més minoritàries. I tot això en un moment en què hauríem de créixer, després d'una Vaga General i el gir a la dreta de la socialdemocràcia, amb retallades socials i jugant-nos com sortim de la crisi.

enllaç a l'article del crònica.cat

1 comentari:

Paul Walls ha dit...

totalment d'acord, res més.