Han guanyat el debat ideològic negant-lo


Si per un moment ens ho mirem tot plegat des de fora, ens aturem i intentant allunyar-nos de tot el que s'ha parlat, dit i promès, veiem que el debat polític actual és absolutament peculiar, estranyament pobre.

A ningú se li escapa, fins i tot la dreta executora de les polítiques de retallades de despesa pública prioritària accepten que fan pagar a la majoria els "esforços per a sortir de la crisi" diuen ells. Hi ha dies que penso que s'ho creuen i altres que només volen que tot això acabi amb un nou sistema econòmic i polític on en comptes de serveis públics hi hagi beneficència i en comptes d'administració hi hagi un gestor titella dels interessos del món privat. El cas és que tothom ho dóna per cert, dreta i esquerra, estan d'acord en que la majoria (els de sempre) són els qui estan fent els majors "esforços" i és que seria massa agosarat pretendre fer creure del revés.

Com pot aconseguir la dreta que, quan la majoria està patint aquestes mesures tant bèsties, la població segueixi votant-les en comptes d'intentar les alternatives econòmiques de l'esquerra? 

Fent-les desaparèixer. Avui no hi ha lluita ideològica perquè han aconseguit centrar el debat en si hi ha o no alternativa.

L'esquerra transformadora, tot i portar anys elaborant alternatives econòmiques i nodrint-se de propostes dels moviments socials i ciutadans, se li ha negat la oportunitat de debatre-les, de confrontar-les amb les receptes neoliberals perquè s'han trobat que han de convèncer que efectivament aquestes alternatives existeixen. Brillant jugada, no es pot dir que no els funcioni.

Mirant-ho tot plegat des de fora, aturant-nos i intentant allunyar-nos de tot el que s'ha parlat, dit i promès, el debat polític actual és absolutament anormal. El debat que no discuteix i confronta les propostes sinó sobre si existeixen. Com l'equip que tracta de convèncer a l'àrbitre que han guanyat el partit per no presentar-se el rival tractant-lo d'amagar al vestidor.

De què tenen por? No neguin que hi ha alternatives, juguin el partit i veiem qui convenç però no neguin que hi ha alternativa, l'equip s'ha presentat amb tots els jugadors i una estratègia, debatem les propostes i veiem qui marca més gols o qui en rep menys.